Friday, June 7, 2019

Kako raste jedan eTwinning projekat




       
          Početkom školske godine, deca srednje uzrasne grupe, zajedno sa svojom vaspitačicom, Olgom Milićević, uključila su se u međunarodni projekat "FINGER GAMES", zajedno sa svojim vršnjacima iz vrtića "Biseri" iz Novog Beograda, vrtića "Dora Gabe" iz Dobriča, Bugarska, i dva vrtića iz Poljske, iz gradova Ledzini i Katovice. Projekat je kreiran kako bi se deca upoznala i razmenjivala Igre prstima. Trebalo je prvo otkriti, uz pomoć baka, mama, tata  tradicionalne igre prstima, a zatim, uz pomoć interneta, i one moderne. Tokom projekta deca su otkrivala da su ove igre povezane sa različitim temama - imena prstiju,  brojanje, članovi porodice…   Učila i razmenjivala ove Igre sa vršnjacima iz drugih zemalja, učila postojeće ili kreirala nove koreografije, predstavljala svoje tradicionalne igre , učila igre svojih vršnjaka, stvarala nove Igre prstima inspirisana igrama vršnjaka iz drugih zemalja…



         Naravno, roditelji su od početka bili upoznati sa idejama projekta, i rado se odazivali na pozive za zajedničke aktivnosti. Učili smo zajedno Igre prstima, pevali ih, roditelji su deci pokazivali igre prstima kojih su se oni igrali u detinjstvu. Takođe, u skladu sa temom projekta, pravili su i igračke od različitih materijala koje podstiču razvoj fine motorike kod dece.











          Projekat je iz okvira ove grupe, počeo da se širi po celom vrtiću. Deca su svojim drugovima prikazivala Igre prstima koje su počeli da uče od vršnjaka iz Evrope, a kolegama u vrtiću je takođe predstavljen projekat "Finger games". On je inspirisao nove ideje i kreiran je projekat na nivou celog vrtića -  „Senzorne igre i igračke“.





          Ovaj projekat pokrenut je ciljem da se deci u našem vrtiću ponudi više stimulativnih senzornih igara, kako bi se obogatio prostor u svim objektima materijalima, igrama i igračkama koje stimulišu razvoj senzorne integracije kod dece a time posredno i kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.
 Uključile su se skoro sve grupe vrtića, počevši od najmlađih, jaslenih grupa, preko mlađih, srednjih i starijih, mešovitih grupa na terenu, pa sve do najstarijih, predškolaca. Pored dece i vaspitača, u pravljenje igračaka ili nabavku materijala aktivno su se uključili i roditelji, a dobili smo i značajnu podršku od sponzora iz lokalne zajednice. Nastale su raznovrsne, kreativne igračke koje su uglavnom napravljene od drveta i ambalažnog materijala. Korišćenjem ovih materijala vaspitači su želeli da kod dece razviju svest o važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine. 




          Na kraju školske godine, održana je izložba ovih igračaka u našem vrtiću, a neke od ovih igračaka su deca zajedno sa svojim vaspitačima i roditeljima predstavili na majskom Festivalu nauke, koji se ove godine održao u Srednjoj školi „Sveti Trifun“.




2 comments:

  1. Bravo! Jos jednom divna saradnja na inicijativu fenomenalne koleginice Olge Milicevic! Pozdrav iz "Bisera"

    ReplyDelete
  2. Hvala, draga Aleksandra, zadovoljstvo je saradjivati sa tobom!

    ReplyDelete

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu