Sunday, October 6, 2019

Радионица за родитеље "Изазови родитељства"



Васпитање деце је посао у коме морамо знати како да трошимо време,
да га не бисмо изгубили.
Жан Жак Русо


Образовне установе Александровца су и за ову школску годину планирале интересантне активности које ће пре свега бити усмерене на рад са децом/ученицима. Циљ заједничких активности је промоција науке, екологије, здравих стилова живота, креативног коришћења слободног времена и искрено дружење.
Препознавши потребу родитеља за подршком у васпитању деце, стручни тимови заједнички су креирали радионице за родитеље под називом "Изазови родитељства."



У медијатеци ОШ “Аца Алексић”, 03.10. 2019. године одржана је радионица “Изазови родитељства” за родитеље деце из ПУ “Наша радост” и родитеље ученика обе основне школе нашег града. Говорило се о карактеристикама васпитних стилова са критичким освртом на исходе васпитања. Водитељи радионице били су педагози Светлана Павловић, Далиборка Симић и Драган Ћосић и Олга Милићевић, васпитач.



Најважнија улога  родитеља јесте да васпитају своје дете и обезбеде му здрав и успешан пут у одрастању.  Тај задатак је веома тежак, јер је много фактора који утичу на васпитање. Одредити праву меру љубави и контроле у исто време за свако дете у сваком тренутку је умешност која захтева много промишљања, стрпљења и упорности.
У вртлогу бројних улога које родитељи имају, под теретом различитих обавеза, улога маме или тате заиста захтева пуно радно време. Своје одлуке често преиспитују, а савете траже и у стручној литератури или на интернету. Овог пута имали су прилику да своја искуства размењују са реализаторима семинара, али и са другим родитељима. Били су веома активни у дискусијама. Атмосфера је била опуштена, али радна.



На крају су се сви сложили у томе да су овакви скупови потребни и да није срамота признати да понекад имамо проблем са децом или да смо у нечему погрешили. Сваки родитељ воли своје дете и жели му најбоље, али уме ли увек да одреагује на прави начин?

Ново дружење у истом саставу биће организовано за две недеље када ће водитељи радионице покушати да укажу на то како родитељи “упадају у замке васпитања", зашто је важно постављати границе деци и које делотворне технике могу применити у одређеним ситуацијама. 

No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu