Wednesday, May 16, 2018

Projekat "NAUKA OKO NAS"


      U našem vrtiću, u sredu, 16.maja , održano je Veče nauke. Povod ovog događaja bilo je prezentovanje aktivnosti u okviru eTwinning projekta "The Science around us" (Nauka oko nas). 






      Da je pravo vreme da se deca zainteresuju za nauku već na predškolskom uzrastu, pokazuje  učešće naše grupe u projektu “Nauka oko nas”, koji je tokom godine realizovan u našoj Ustanovi. Projekat je realizovala vaspitačica našeg vrtića, Milićević Olga,  na eTwinning platformi, koja je trenutno najveća online zajednica škola i preškolskih ustanova u Evropi. U njemu, pored našeg, učestvuje još četiri vrtića: jedan  је iz Beograda, оstali  iz Bugarske, Slovačke i Poljske.
 Cilj povezivanja na eTwinning-u je zajedničko osmišljavanje i realizacija projekata, razmenjivanje ideja i primera  dobre prakse, povezivanje  dece i obogaćivanje  vaspitno-obrazovnog procesa. ETwinning je usmeren na saradnju kroz upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija. 



               U saradnji sa učenicima i profesorima iz Osnovne škole “Aca Aleksić” i  iz Srednje škole “Sveti Trifun” organizovali smo ovaj događaj sa ciljem da deci približimo nauku na  zabavan način. Posebno smo zahvalni nastavnici Mandi Knežević i profesorki Dragani Bogojević koje su prepoznale i uvažile dečju želju za istraživanjem. Njihovi učenici su najmlađima prikazali zanimljive eksperimente koje su kreirali u svojim laboratorijama. 
         Oduševljenje dece se sve vreme jasno videlo, čuo se pljesak nakon svakog eksperimenta, i svi su hteli da učestvuju u izvođenju eksperimenata… Deci se dopao čudesan svet nauke, a ko zna, možda su postavljeni temelji da se neko od njih u budućnosti bavi naučnim radom. Ovo je  i odličan primer saradnje među obrazovnim ustanovama u našem gradu, za koju se nadamo da će se nastaviti i da ćemo i sledeće godine, zajedničkim snagama, ponovo organozovati ovakav ili sličan događaj.






No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu