Wednesday, October 31, 2018

Nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja


Danas su i zvanično predstavljene nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Simbolično su nazvane "Godine uzleta".
Po rečima jedne od autorki ovog programa, profesorke Instituta za pedagogiju i anadragogiju Dragane Pavlović Breneselović,  program stavlja akcenat na veru u kapacitet svakog deteta, ali i na složenost uloge vaspitača i stručnih saradnika, roditelja i lokalne zajednice.

“Svako dete predodređeno je za uzlet, a koliko će on i kakav biti zavisi od svih nas. Uzlet je moguć i zato se vredi za njega boriti”, rekla je između ostalog profesorka Breneselović.  
 Mogli smo čuti i da koncept novih Osnova čini i realan program zasnovan na specifičnostima lokalne zajednice, vršnjaka, vaspitača, prostora i između ostalog sturkture vrtića, a da je cilj novih Osnova celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan

Pravilnikom o osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja predviđeno je  je da novi program bude uvođen u predškolske ustanove sukcesivno od septembra 2019. godine. Vrtić u Aleksandrovcu, kao i oni u Brusu, Trsteniku, Varvarinu i Ćićevcu, počeće sa primenom novih Osnova od septembra 2021. 

Nove Osnove se mogu preuzeti ovde:

No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu