Thursday, November 8, 2018

Festival Nauke u Župi


Festival Nauke u Župi


            Povodom Evropskog dana nauke, 7. novembra, od 9:30 do 15:00 časova, u medijateci OŠ „Aca Aleksić“ u  Aleksandrovcu organizovan je Festival nauke. 

Na ovom festivalu učestvovala su deca iz Predškolske ustanove „Naša radost“, učenici iz osnovnih škola „Aca Aleksić“ i „Ivo Lola Ribar“, kao i učenici Srednje škole „Sveti Trifun“ sa domom učenika. Oni su predstavili svoje doživljaje nauke kroz zanimljive eksperimente uz pomoć vaspitača i nastavnika. Oblasti koje su prikazane su hemija, fizika, geografija, biologija, digitalne tehnologije kroz igre kodiranja, matematika, muzička i likovna kultura. 
Događaj su posetile predškolske grupe vrtića, učenici IV i VII razreda obe osnovne škole, stariji razredi posebnog odeljenja iu OŠ "Aca Aleksić", kao i deca i učenici iz Dobroljubaca, Gornjeg Rataja i Laćisleda. Srednjoškolci su predstavili svoju školu interesantnim sadržajima iz svih obrazobnih profila, tako da su oni bili usmereni na aktivnosti vezane za profesionalnu orijentaciju.
Atmosfera je bila opuštena a dečji osmesi i oduševljenje su govorili više od reči. Zadovoljni smo i ponosni, a  utisci su divni. Ostaće uspomene koje ćemo pamtiti. Festival nauke bio je odličan primer  saradnje vaspitno obrazovnih ustanova. Kreatori i organizatori Festivala su Olga Milićević iz PU "Naša radost", Svetlana Pavlović, iz OŠ „Aca Aleksić“, Dragan Ćosić, iz OŠ „Ivo Lola Ribar“ i Dragana Bogojević, iz SŠ „Sveti Trifun“.

Ovaj događaj je nastavak saradnje koja je započeta tokom realizacije projekta “The Science around us”, čiji je autor Olga Milićević. Projekat je  pokrenula sa koleginicom Milom Nikolovom iz Bugarske,  na obrazovnoj platformi ETWINNING, a realizovan je  tokom predhodne školske godine u predškolskoj ustanovi “Naša radost”. Tada je u našem vrtiću organizovano “Veče nauke” na kome su učestvovali, pored predškolaca, zajedno sa svojim učenicima i  nastavnica  fizike Manda Knežević iz OŠ “Aca Aleksić” i profesorka hemije Dragana Bogojević iz SŠ “Sveti Trifun” (o tome vise ovde ovde). 
Planirano je da se Festival nauke u našem gradu održava dva puta godišnje, na jesen i u proleće, a da svaki put domaćin bude druga obrazovna ustanova. Naredni će se održati u maju 2019., u prostoru koji pripada Srednjoj školi Sveti Trifun.

U nastavku možete pogledati prilog lokalne televizije o Festivalu nauke






Od početka tekuće školske godine, ovo je već druga zajednička aktivnost obrazovnih ustanova Aleksandrovca. Prva bila tribina „Obrazovne ustanove Aleksandrovca u borbi protiv diskriminacije“ u okviru obeležavanja Dečije nedelje, a namenjena roditeljima i prosvetnim radnicima.  Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo dece/učenika i zaposlenih u obrazovanju.

No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu