Monday, April 22, 2019

Podsticaj projektnom učenju primenom novih tehnologija



         Na stručnoj Konferenciji za vaspitače, održanoj u Kladovu, od 18. do 21. aprila, uspešno je predstavljen rad Podsticaj projektnom učenju primenom novih tehnologija








    Autori rada su Aleksandra Jocić, Olga Milićević i Danijela Miličić Trebaticki, vaspitačice aktivne na eTwinnig portalu, mestu gde su se i upoznale i počele zajedno da rade na različitim obrazovnim projektima. Interesentno je to što njih tri rade u različitim vrtićima -  Aleksandra u PU "11. april" sa Novog Beograda gde radi u vrtiću "Biseri",  Danijela radi u PU "Radost" iz Srbobrana, tačnije u vrtiću "Bubamara" u Nadalju, a Olga u PU "Naša radost" u Aleksandrovcu Župskom.

Aleksandra, Olga i Danijela
        
       U radu su izneta iskustva vaspitača koji koriste nove tehnologije, odnosno online obrazovne platforme za saradnju, povezivanje, kreiranje zajedničkih projekata i profesionalno usavršavanje. Na samoj prezentaciji, kroz kratak film, predstavljeno je i širenje rezultata i uticaja eTwinning projekata na decu, roditelje, vrtiće i lokalne zajednice. 
       Iskustva stečena kroz zajednički rad i razmenu sa kolegama iz drugih zemalja inspirisala su vaspitače  da bogate sredinu za učenje, kao i da omoguće nove načine saradnje na relacijama dete-dete, vaspitač-deca, vaspitač-vaspitač u svojim vrtićima, uključe roditelje na raznovrsne načine u  aktivnosti i povežu se jače sa lokalnom zajednicom.

       Kroz ovakve projekte, deca dobijaju priliku da uče kroz razmenu i saradnju sa svojim vršnjacima iz različitih evropskih zemalja a zatim, kako se uticaj projekata širi, i sa decom iz drugih grupa svojih vrtića kao i sa starijom, školskom decom.  Nove tehnologije su pomogle bogaćenju dečjeg iskustva, povezivanju sa vršnjacima i unapređivanju digitalnih veština  u sigurnom okruženju. Deca su istraživala i učila kroz interakciju sa drugim učesnicima projekata, decom iz škola, svojim vaspitačima, ekspertima iz lokalne sredine ili roditeljima.    
   Neki od ishoda zajedničkih projekata jesu  elektronski materijali (elektronske knjige, albumi,  prezentacije) koji se mogu koristiti kao priručnici za rad i učenje, novi načini komunikacije sa roditeljima (blog jedne vrtićke grupe, interaktivi virtuelni panoi, digitalne ankete, zatvorene FB grupe), povezivanje sa ekspertima u lokalnoj zajednici. Jedan od najvažnijih produkata takve saradnje na lokalu jeste “Festival nauke” koji je ustanovljen u Aleksandrovcu, i u kome učestvuju sve obrazovne ustanove ovog grada, od vrtića, preko osnovnih škola do srednje škole. 
QR kod koji vodi do elektronske knjige
      
  Zahvaljujući prednostima novih tehnologija, ideje projekata nastalih na eTwinningu, ne moraju ostati ograničene okvirima radnih soba. Pružaju nam mogućnost da deci pokažemo pozitivne strane novih tehnologija - one nas mogu povezati sa ljudima iz svih krajeva naše zemlje ili iz različith evropskih zemalja, ali nam takođe, mogu pomoći da nađemo nove puteve kako bi se bolje povezali  sa onima koji su blizu nas. 


Na prezentaciji u Kladovu

Pogledajte i kratki film: Nove tehnologije i projektno ucenje

Rad je objavljen u Zborniku radova sa Stručne konferencije za vaspitače "Sredina za učenje - izvor građenja odnosa, integrisanog učenja i bogaćenja iskustva deteta" (NewPress, Smederevo, 2019., str. 290-294)



No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu