Monday, August 3, 2020

Wakelet - sve na jednom mestu

Wakelet: kreiranje, komunikacija, deljenje, saradnja, kritičko razmišljanje i organizacija sadržaja




 


Verujem da već poznajete neki od alata za pravljenje kolekcija i organizaciju sadržaja, kao što je Pinterest, na primer. Da li ste čuli za Wakelet? Evo mojih iskustava sa ovom platformom.
Wakelet (https://wakelet.com/) je besplatna platforma koja omogućava čuvanje i organizaciju sadržaja, kroz kreiranje tematskih kolekcija, deljenje sa drugim članovima Wakelet zajednice, ali i onima koji nemaju nalog na ovoj platformi. Veoma je laka za korišćenje, organizaciju i kreiranje sopstvenih kolekcija, u kojima možete čuvati različite sadržaje organizovane po temama.
Kao mogućnost za upoznavanje sa ovim alatom i njegovim mogućnostima, platforma organizuje besplatne vebinare na engleskom (za koje dobijate i sertifikate).
U kolekcije koje pravite, možete postavljati video materijale, slike, članke, linkove, twitove, sadržaje sa vašeg Google Drive-a ili One Drive-a, a možete dodavati i sopstveni tekst.
Ovaj alat me je vrlo brzo osvojio, a posebno kada sam instalirala njegovu ekstenziju na Google Chrome, tako da, nakon samo jednog klika, mogu da sačuvam bilo koji sadržaj u neku od svojih kolekcija, ili da kreiram novu, a sve vrlo jednostavno i brzo. Kako to možete uraditi pogledajte ovde.
Na internetu, i YouTube-u imate dosta tutorijala na srpskom jeziku, putem kojih se možete upoznati sa ovom platformom, pa ako vas ovaj tekst zainteresuje, istražite. A ja ću vam predstaviti neke od mogućnosti korišćenja Wakeleta.

Saradnja, deljenje i komunikacija


Kada se ulogujete na platformu, istražite je - ona omogućava povezivanje sa ljudima iz celog sveta, pregled njihovih kolekcija, kopiranje celih kolekcija ili samo delova koji vas interesuju. Takođe, imate mogućnost saradničkog kreiranja kolekcija, što je odlično za rad na obrazovnim projektima.
Kolege, roditelji i učenici mogu dati svoj doprinos zajedničkoj kolekciji, a ne moraju imati nalog na ovoj platformi, već kolekciji mogu pristupiti putem linka ili koda koji im pošaljete.
Kolekcije koje kreirate mogu biti javne, a možete podesiti da budu vidljive samo vama ili da pristup imaju samo oni kojima pošaljete link. Ipak, Wakelet zajednica je zamišljena i kao mesto nesebičnog deljenja, i pruža mnogo mogućnosti za učenje, razmenu i pronalaženje resursa na bilo koju temu koja vas zanima, pa budite otvoreni za deljenje. Evo primera jedne takve kolekcije, gde ćete videti koliko su svi učesnici mogli da, razmenjujući svoja iskustva, dobiju informacija i nauče jedni od drugih:


Portfolio


Wakelet je zaista odličan alat za kreiranje digitalnog portfolia - vašeg ili dečjeg. U kolekcijama koje kreirate možete čuvati različite sadržaje koji prate vaš profesionalni napredak. Možete videti kako izgleda moj portfolio online učenja
Odlična mogućnost je i to što ove kolekcije možete skinuti sa platforme u PDF formatu, pa zatim i odštampati, ako ih ne želite "samo" deliti onlajn. 
Verujem da će vaspitači brzo prepoznati da ovaj alat mogu koristiti i za pravljenje Projektnog portfolia. 

Svi sadržaji na jednom mestu

Možete napraviti kolekciju koja će vam pomoći da organizujete ili zabeležite aktivnosti iz bilo koje oblasti koja će sadržati materijale, korisne linkove, fotografije, video snimke...Ovi materijali na jednom mestu mogu da pomognu da Projektna priča ili Grupni portfolio budu odlično organizovani. Imate mogućnost da sve vaše prezentacije, tekstovi, ankete za roditelje, digitalne igre i materijali ili PDF materijali budu na jednom mestu, organizovani u kolekcije, lako dostupne uz mogućnost deljenja sa drugima.
Ove sadržaje ste već mogli videti na mom blogu, a sada u jednoj kolekciji: https://wke.lt/w/s/7Q4gNy 

Učenje

Deljenje i komunikacija sa drugim članovima Wakelet zajednice omogućavaju učenje kroz razmenu i kreiranje kolekcija. Možete, na primer, praviti kolekcije kada istražujete upotrebu nekog digitalnog alata, gde ćete na jedno mesto postaviti sve tutorijale sa YouTube-a, tesktove sa interneta, fotografije, linkove do materijala. Kao primer može vam poslužiti kolekcija koju sam kreirala za upoznavanje sa alatom za pravljenje digitalnih slikovnica - Book Creator  https://wke.lt/w/s/2cS27I


Wakelet nudi još mnogo mogućnosti, upustite se u avanturu istraživanja na ovoj platformi. Ako ga već koristite, volela bih da u komentarima podelite svoje iskustvo: kako ga mi, koji radimo u predškolskoj ustanovi, možemo koristiti za kreiranje i saradnju. Ili, još bolje, hajde da zajedno kreiramo jednu kolekciju koja će biti korisna svima. U ovoj kolekciji možete podeliti svoje ideje : Wakelet u vrtiću










8 comments:

  1. Odličan tekst, hvala ti što si podelila svoje iskustvo. Veoma korisno.

    ReplyDelete
  2. Odličan i koristan tekst pogotovo za one koji žele stalno da rade na sebi i da se usavršavaju

    ReplyDelete
  3. Odličan tekst, draga Olga! Hvala ti što iskreno i nesebično deliš lična iskustva svojih učenja!

    ReplyDelete

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu