Tuesday, February 8, 2022

Onlajn seminari za vaspitače u okviru Obrazovno kreativnog centra

  Stručno usavršavanje - onlajn seminari za vaspitače



    OKC je udruženje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i ostalih zaposlenih u obrazovanju, osnovano sa misijom da pruža podršku u kreiranju što boljeg i kvalitetnijeg okruženja za rad i napredovanje. Oni to čine kroz razne obrazovne projekte, od kojih su onlajn seminari najznačajniji deo. Od svog osnivanja 2011. godine, do danas, OKC je postao lider na Balkanu u onlajn stručnom usavršavanju zaposlenih u obrazovanju. 
    Sa ponosom mogu reći da sam od prošle godine i sama deo tima Obrazovno kreativnog centra (https://okc.rs/). Pre toga, pohađala sam nekoliko njihovih seminara, i odmah nakon prvog, bilo mi je jasno da je ovaj način stručnog usavršavanja odličan iz više razloga. Pre svega, teme kao i kvalitet sadržaja su odlični, a i način rada na seminaru je takav da možete organizovati vreme kako vama odgovara. Obično seminari traju dve do tri nedelje, tokom kojih možete pristupati platformi na kojoj se  realizuju, sa bilo kog mesta sa pristupom internetu. 
    Kreatori seminara su ujedno i moderatori, i na prvu mi se dopalo što pažljivo prate rad učesnika, daju podršku kroz redovnu komunikaciju putem poruka i komentara na forumima. Pored posvećenih moderatora, ovi forumi daju poseban kvalitet OKC seminarima jer, učesnicima pružaju priliku da razmenjuju mišljenja, ideja i iskustava na teme koje su im bitne.
    Sadržaji nisu predstavljeni samo kroz tekst, već je tu i puno interaktivnih vežbi, zanimljivih prezentacija, primera iz prakse, jednostavnih testova i zadataka. Meni je ovakav način učenja bio veoma zanimljiv i kreativan, a zadaci koje sam radila odmah su upućivali na to kako ono što učimo na seminaru možemo primeniti u praksi, što je posebno korisno.  
    Pored seminara namenjenih učiteljima, nastavnicima, i stručnim saradnicima, OKC ima i seminare namenjene vaspitačima. Neke od njih sam pohađala, a, zajedno sa koleginicom Danijelom Miličić Trebaticki, kreirala jedan. Preporučujem vam da se prijavite za neki od seminara, a dodatno se možete informisati ovdeovde. 
    Pored seminara koji se tiču same prakse vaspitača, možete pohađati i seminare koji vam mogu pomoći da unapredite veštine korišćenja pojedinih digitalnih alata ili poboljšate veštine komunikacije i saradnje. Posetite sajt OKC- a i istražite i sami. 
     Neki od seminara namenjenih vaspitačima:






No comments:

Post a Comment

Biti dobar roditelj u digitalnom svetu